Zdrowie

Dieta bezglutenowa – co spożywać w przypadku celiakii?

Wyeliminowanie z naszych posiłków wszystkich elementów mających w składzie gluten może zdawać się wstępnie nieco skomplikowane. Jednakże trzeba zgłębić trochę podstawowych przepisów, ażeby kuracja pozbawiona glutenu stała się zróżnicowana, dobra, a co ważne niegroźna dla każdego zdrowia.

Celiakia jest to niedyspozycja objawiająca się nieprzyjemną odpowiedzią układu odpornościowego na spożycie protein wywodzących się z wytworów ze zboża. Dlatego, że powszechna dieta jest w nie z zasady  szczodra, może być nam z trudem zobrazować sobie całe zlikwidowanie produktów z glutenem z codziennych pokarmów. Ostatecznie powinniśmy być świadomym, czego się wystrzegać  jak również czym zastąpić niepolecane produkty, ażeby dieta bezglutenowa stała się dla nas  zgoła łatwiejsza do zrealizowania. Czego zatem musimy się wystrzegać? Przede wszystkim produktów pszenicznych, żyta i jęczmienia, w jakich obecny jest gluten. Nie każdy wie natomiast, że jednako szkodliwy stał się owies – stymulant aweniny, generującej u części ludzi podobne nieprawidłowości. W rzeczywistości stanowi to zawieszenie jedzenia pieczywa,i mąki i większości makaronów. Dieta pozbawiona glutenu opiera się o całkowite wyłączenie bazujących na owych zbożach wytworów, dlatego powinniśmy mieć świadomość, czym optymalnie je zamienić.

Najchętniej używanymi wytworami bez glutenu, jakie spożywają osoby mierzące się z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. Oczywiście wszystkie owoce, warzywa i orzechy, analogicznie jak ryby lub mięso także są tolerowane. Kuracja bezglutenowa dopuszcza wypijanie kawy i herbaty i słodzenie żywności bądź napojów z użyciem miodu. Na przekór powszechnemu przekonaniu, w żadnym razie nie musi być wyzuta ze smaku bądź nieurozmaicona – wszystko jest uwarunkowany od naszej wyobraźni.Odpowiednio zbilansowana kuracja bezglutenowa będzie , owszem, wymuszała od respektujących ją osobników niewiele więcej determinacji i odpowiedzialnego stosunku do stosowanych  codziennie produktów, lecz bez dwóch zdań jest w stanie zadowolić  nawet skrajnych smakoszy. Kupując pod kątem wytworów pozbawionych glutenu, jednak lepiej przyjrzyjmy się ich składowi – nieobecność jednego  niebezpiecznego substytutu na pewno nie musi być zabezpieczeniem, że nie znajdują się w nim inne negatywne związki.

Tagged , ,